Praktiske informationer
Telefonnummer:
21329851
Åbningstider:
Skoledage kl.6:30-8 & kl.13:20-16:40 (Fredag kl.13:20-15:45)
Skolefridage kl.6:30-16:40 (Fredag kl.6:30-15:45)
Priser:
Heldagsplads kr. 1930
Eftermiddag incl. ferier kr. 1598
Morgen incl. ferier kr. 1030
Indmeldelse sker gennem digital pladsanvisning på borger.dk , hvor der også søges eventuel økonomisk friplads. Der kan hentes hjælp ved Herning kommune på telefonnummer 96282400 eller ved at henvende sig i Borgerservice på rådhuset, Torvet 1, 7400 Herning.
Lokal forankring
Tjørring Skoles sfo er centrum for et trygt, lærerigt og ikke mindst sjovt fritidsliv for børn i 0.- 4. klasse. Som en del af Tjørring Skole, har forældrene via skolebestyrelsen medindflydelse på hverdagen i sfo’en. Forældrenes involvering og brugen af ressourcerne i lokalområdet, giver os en solid lokal forankring, som vi sætter stor pris på. Vi har kontakt med størstedelen af de familier i området der har skolesøgende børn, og har vores daglige gang blandt alle børnene. Vi ønsker fortsat at udvikle denne centrale position, og være et omdrejningspunkt, i lokalområdets fritidstilbud. Vores placering, faciliteter og faglighed understøtter denne mulighed.
Tjørring Skoles sfo har partnerskab med Tjørring skole og Børnehuset Stjernen. Vi er således med til at skabe den røde tråd i børnenes liv, fra vuggestue og børnehave til skole og fritidsliv. Pædagogerne i sfo’en indgår i teams med lærerne og deltager i skolens undervisning. Derudover udnytter pædagoger deres faglige kompetencer omkring bevægelse og inklusion, når de hver dag iværksætter lege og bevægelsesaktiviteter i skolens middagspause. Vi er engagerede i sfosamarbejdet på tværs af kommunen og arbejder i forskellige sammenhænge sammen med UngHerning, Tjørring Idrætsforening, KFUM Spejderne og Baunekirken.
Professionelle pædagogiske miljøer og dagligdagen
Målet i sfo’en er at medvirke til at udvikle selvstændige og sociale individer, at understøtte udviklingen af de evner, der er nødvendige for at klare sig – også uden for institutionens rammer - og at give børnene mulighed for at opleve sig selv og hinanden som værdifulde og kompetente mennesker. Sfo'en bygger på demokratiske spilleregler, hvor børnene har stor frihed og opfordres til at yde indflydelse på deres egen og kammeraternes hverdag, således at der bliver plads til både individet og fællesskabet.
I sfo’en skaber vi hver dag et professionelt pædagogisk miljø omkring børnene, med fokus på udfordringer, udvikling og inklusion. I sfo’en får børn mulighed for at prøve kræfter med livet i trygge omgivelser. Vi udfordrer børnene, og hjælper dem med at udvikle sig og blive så dygtige de kan. Vi lægger vægt på at der skal være plads til alle, og vi skaber gode fællesskaber, som gør at børnene trives – også når de ikke er i sfo’en. Disse værdier vil vi gerne være med til at brede ud til de andre sammenhænge børnene indgår i. Derudover mener vi, at det fritidspædagogiske sindelag og vores tilgang til arbejdet med børnene, kan inspirere andre. Til fodboldtræningen er det fodboldfærdigheder, der er i fokus og til korsang er det den musikalske kunnen der trænes mens vi i sfo’en har muligheden for — og den faglige kapacitet til — at samle trådene og se på det hele barn.
Den daglige struktur i sfo'en:
- Morgensfo'en tilbyder en tryg og rolig start på dagen. Vi serverer morgenmad, og forbereder børnene på hvad der skal ske i dagens løb. Kort før kl. 8 sendes eller følges børnene til klasselokalerne, så de er klar når skolens aktiviteter starter.
- Eftermiddagssfo’en starter når skoledagen er slut. Vi henter hver dag børnene i skolen. Der er tid til overlevering lærere og pædagoger imellem, så vigtige oplysninger om børnenes dag videregives. Herefter informerer vi om dagens aktiviteter, børnene spiser eftermiddagsmad og går på de forskellige værksteder eller laver indbyrdes legeaftaler. Børnene kan have mad med hjemmefra, eller bestille mad fra Stjernekøkkenet på hjemmesiden kanpla.dk . Skal man have hjælp til bestilling kan man ringe til Jakob Strandby i køkkenet på telefon 22937650.
- Når man går hjem fra sfo’en skal man tjekke ud og sige farvel i caféen på 2. sal.
Overordnet er sfo’ens hverdag struktureret ud fra teorien om de tre læringsrum og er på den måde garant for en afvekslende og udfordrende hverdag - hver dag:
Det formelle rum - Pædagogen sætter et læringsmål og planlægger en aktivitet der understøtter målet
Det uformelle rum - Børnene og pædagogen indgår i en aktivitet på lige fod og udvikler aktiviteten sammen
Det voksenfrie rum - Børnene leger sammen uden pædagogens indblanding. Pædagogen har mulighed for at observere hvad der er på spil imellem børnene.
Ved siden af de voksenstyrede aktiviteter er der i sfo’en tid og rum for lege ’uden at de voksne blander sig’. Denne frie tid er en vigtig del af barndommen, men overses desværre ofte af de voksne. Den frie tid er afgørende for børnenes trivsel, mentale sundhed og generelle velbefindende. Den frie tid danner ramme om lege, aktiviteter og oplevelser udsprunget af børnenes fantasi og kreativitet og er drevet af børnenes indre motivation. Herigennem kan børnene opnå dét, der i fagsprog kaldes en flowtilstand, hvor de opsluges af øjeblikket og glemmer tid og sted. I flowtilstanden har børnene optimale betingelser for at lære og udvikle sig. Fri tid eksisterer også i andre sammenhænge, men sfo’en kan tilbyde nogle særegne betingelser, som andre steder kan have svært ved at hamle op med. Det kan være udstrakt tid, mulighed for etablering af inspirerende miljøer inde og ude, forskellige typer af remedier og rekvisitter, inspiration, professionelle voksne som gode identifikationsmodeller, og ikke mindst andre børn at lege sammen med.
Selv om børnene gerne vil bestemme selv, elsker de når voksne udfordrer deres tanker og planer. Det giver mulighed for et fantastisk samspil mellem børnenes nysgerrighed og pædagogernes viden. Vi mener at det er vigtigt at have fingeren på pulsen i forhold til børnekulturen og børnenes interesser. Vi har blik for børneperspektivet og viser børnene forskellige udviklingsmuligheder, som kan inspirere dem til at komme videre.
Denne kombination har mange perspektiver. Helt konkret kan det være at tidens dille eksempelvis er fodboldkort, hvor vi byder vi ind med aktiviteter i forhold til den interesse – vi arrangerer ’kort-bytte-dage’, hjælper børnene med at håndtere bytteriet på en hensigtsmæssig måde etc. Er børnene optagede af ’X-Factor’, hjælper vi med at lave dansekoreografier, iscenesætter små shows, hvor de optræder for hinanden osv. Ud over at gribe børnenes interesser byder vi konstant ind med aktiviteter, som børnene ikke kender i forvejen. Aktiviteter som vi synes vil være gode og interessante for børnene, og som kan udvide deres horisont og repertoire. I sfo’en er der på hver klassetrin tilknyttet to pædagoger og to pædagogmedhjælpere, hvilket betyder at vi dels har en bred vifte af aktiviteter som børnene kan deltage i, dels at indholdet i aktiviteterne har en høj pædagogisk kvalitet. De aktiviteter alle børn præsenteres for inkluderer:
- Pædagogiske idrætsaktiviteter og lege
- Traditionelle sportsaktiviteter - fodbold, håndbold, basketball, badminton, floorball etc.
- Gymnastik og dans
- Musik og kor
- Børnemassage
- Go-cart kørsel
- Kano og kajaksejlads
- BMX-cykling
- Ude – og naturaktiviteter - bål, bålmad, snitteværksted, hulebyggeri, byggelegeplads etc.
- Kreative aktiviteter - smykkeværksted, syværksted, maleri, tegning, ’klippeklistre’, ler, gips, glasmaling, papmache, cykelreparation etc.
- Træværksted
- Digitale aktiviteter - spil på iPads, Playstation, X-Box, PC, VR, videooptagelse og redigering med GoPro, stop-motion film med IPad etc.
- Oplevelsesture - svømmehal, Terminalen, Løvbakkerne, Genbrugsstationen, Baboon City etc.
- SFO-samarbejdet -Sæbekassevæddeløb, Discofest, bordtennisturnering, fodboldturnering etc.
- Koloni - med overnatning på institutionen, i hytte eller på campingplads
Et sammenhængende børneliv
Lige såvel som voksne oplever at deres trivsel og tilstand på henholdsvis arbejdet og i privatlivet påvirker hinanden, er der for børn en sammenhæng mellem de arenaer de begår sig i. Motivationen til at deltage i det faglige arbejde i skolen, eller aktiviteterne og legen i fritiden, findes ofte i børnenes deltagelsesmuligheder i børnefællesskabet. Det er altså afgørende om børnene er med i fællesskabet—eller måske ”på kanten” af fællesskabet
Børn der har begrænsede deltagelsesmuligheder, har ofte en begrænset motivation til at prøve kræfter med de udfordringer, der stilles og derfor har en god sfo-tid en positiv indvirkning på børnenes skolegang, livet derhjemme og vice versa. Og derfor er inklusion og god social trivsel absolutte omdrejningspunkter for sfo’ens arbejde.
Pædagogernes arbejde består i høj grad i at fremme velfungerende barn-barn- samt barn-voksen —relationer. Pædagogerne ser på det enkelte barns sociale deltagelsesmuligheder og arbejder professionelt med fællesskabets kvaliteter. Således gavnes både det enkelte barn og børnegruppens samlede trivsel og udvikling.
Fritidspædagogik - Dannelse eller læring?
Forenklet beskrevet, handler dannelse om hvem og hvordan du er—mens læring handler om hvad du ved og kan.
Det er vigtigt at vide og kunne en masse forskelligt —men lige så vigtigt at være på en måde, så man selv og dem omkring en, kan have det godt....der er for eksempel ikke er ret meget ved at være vildt god til fodbold—hvis man opfører sig på en måde, så ingen gider at være på hold med en! Derfor går dannelse og læring hånd i hånd i sfo’en.
Læring kan defineres som »en proces hvor barnet tilegner sig viden og kunnen gennem de erfaringer, det gør sig, i samspil med andre«.
Dannelse er ’alt det der går for sig’ i de processer hvor mennesket træder i forbindelse med verden — eller sagt lidt mere jordnært: når børn interagerer med omgivelserne.
Vi dannes altså gennem hele livet, af de påvirkninger og oplevelser vores omgivelser byder os og vi er i sfo’en derfor naturligt optagede af børnenes muligheder for at gøre sig erfaringer med sig selv, hinanden og omgivelserne.
Gennem udsynet i verden opnår børnene indblik i sig selv, finder ud af hvad de har smag for, finder glæde og interesse i og måske har evner og talent for.
Sfo’en har en kanon af oplevelser, vi tilbyder børnene gennem deres sfoliv - fra 0. til 4. Klasse. Vi har fokus på progression og på at præsentere muligheder, som imødekommer og udfordrer børnenes kunnen og interesser.
Vi starter med at udforske lokal- og nærmiljøet, og udvider løbende sfæren og børnenes horisont. På samme måde har vi en struktureret ugeplan for 0.klasse og en friere struktur med stadig flere valgmuligheder, efterhånden som børnene bliver ældre. Det kan være oplevelsen af at stå på en scene og vise kammeraterne noget man er god til, at mødes med en flok kammerater og bygge en hule, at være på koloni og sove uden mor og far, at falde ned fra et træ og slå hul på knæet—eller at få et knus af yndlingspædagogen efter en lang sommerferie. På den måde arbejder vi med alt dét ”der ikke kan sættes på formel”, men som sætter sig i vores erindring og er med til at gøre os til hele mennesker.
Dannelse kan i høj grad sammenlignes med den opdragelse forældrene giver børnene—og i alle tilfælde er den normativ. Det betyder at den bygger på holdninger og værdier og altså ikke kan afgøres som hverken sand eller falsk — eller rigtig eller forkert. I stedet tager vi stilling til hvordan vi mener at tingene bør være —altså hvad vi mener er passende — eksempelvis hvordan vi bør opføre os overfor hinanden.
I bund og grund handler dannelsen og opdragelsen om hvad det er for nogle mennesker vi vil have vores fælles fremtidige samfund til at bestå af. At videregive gode værdier til børnene og lære dem at begå sig sammen, er den fornemste opgave vi som voksne har, uanset om vi er pædagoger eller forældre — og derfor skal vi tage opgaven alvorligt.
Forældresamarbejde
Forældrene er vores vigtigste samarbejdspartnere og vi er meget bevidste om at et velfungerende samarbejde mellem hjemmet og sfo’en —og mellem forældrene på tværs af gruppen, betyder at børnene trives og udvikler sig.
Igennem børnenes sfo-tid inviterer vi til forskellige arrangementer og møder som forældrene kan deltage i:
- Opstartsmøde
- Forældremøder (afholdes sammen med skolen)
- Forældresamtaler
- Sommerfest, fodboldturnering og julemarked
Derudover er forældre altid velkomne til at kigge forbi, både i hverdagen og i forbindelse med særlige arrangementer.
Har I behov for en snak om jeres barns trivsel, er der noget der undrer jer, bekymrer jer osv.—så kom og snak med os. Har vi ikke tid på dagen, aftaler vi et møde. Hvis I skulle få lyst, er vi også modtagelige for ros for vores arbejde!
I sfo’en er børnene som bekendt i overtal— ca. 200 børn og 17 personaler. Derfor må vi prioritere hvad vi bruger tiden på, derfor er der ting vi gerne ville, men ikke har mulighed for, derfor begår vi ind i mellem fejl og derfor opstår der løbende løse ender, som vi må samle op på senere. Vi gør hver dag vores bedste for at jeres børn får en god dag og forventer at I har forståelse for de muligheder og begrænsninger som vores rammer og vilkår giver os. Vi benytter intrasystemet AULA til at sende informationer, det er vigtigt at tjekke jævnligt, da der er vigtige information om - og til jeres børn. I åbningstiden kan sfo’en kontaktes på 21329851.